Ett tal är som en hyllning till personen eller personerna i fråga. En person som håller tal har lagt ned mycket tid på att sammanställa sina känslor och samlat mod för att framföra talet. Man kan tala direkt från hjärtat i stunden, men det vanligaste är att skriva talet i förväg.

 

Exempel på bröllopstal – tacktal

Tal på bröllop bör vara korta. Det är vanligtvis många som vill tala och om alla skulle hålla långa tal skulle det ta allt för lång tid. Ett tal får gärna vara en – två minuter, men max tre minuter.

Exempel på ett enklare tacktal “Tack till alla som tog er tid att komma och fira denna dag med oss. Ni har förgyllt denna dagen och gjort den till ett minne för livet och vi är evigt tacksamma.”

 

Toastmastern har en viktig roll

En toastmaster är den som koordinerar när alla talen ska hållas. De som vill hålla tal får säga till toastmastern och denna lägger in det i planeringen och meddelar när det är dags. Eller så kan man välja att alla får tala när de vill under till exempel middagen. Då är det toastmastern som håller ett “tal” och berättar att nu är det fritt fram att hålla tal för att hylla brudparet.

 

Vem håller tal på bröllop?

Det är vissa personer som förväntas att hålla tal på ett bröllop, men det är självklart inget krav. Att hålla tal framför en stor grupp är något som många upplever som jobbigt och bör inte pressas fram. När det kommer till regler kring vem som inte får hålla tal så finns det inga sådana. Även den mest avlägsna släktingen eller en bekant kollega får tala om se så önskar.

 

Detta är ordningen som talen bör hållas:

Brudskål
Välkomsttal
Brudens far
Brudgummens far
Brudgummens och / eller brudens tal
Prästen
De äldre gästerna
Syskon
Bestman och tärnor
Övrig släkt
Chef
Vänner
Skrivna lyckönskningar uppläses
Sist kommer tacktalet

På ett vanligt bröllop som inte är väldigt högtidligt brukar inte alla dessa tal hållas, eventuellt att de kortas ned.